Madame Arthur - Amsterdam

In de jaren 60 kon men voor professionele travestie-optredens terecht in de nachtclub Madame Arthur aan de Korte Leidsedwarsstraat en voor amateurtravestieten in de gelijknamige bar in de Warmoesstraat, daarvoor Oportobar op de hoek van de  St. Annastraat. waar ook transgenderpionier Aaïcha Bergamin optrad.

Madame Arthur Korte Leidsedwarsstraat 45 (1961 -1973)

In de Korte Leidsedwarsstraat nr. 45 opende Monsieur Marcel in 1961 de bar Madame Arthur, de eerste professionele travestiebar in Nederland met liveshows (overgewaaid uit Parijs). Rita del Ora en Capucine uit Parijs  traden er onder andere op. Maar onder artiesten waren ook locale talenten waaronder Colette Berends.In 1973 werd de bar gesloten. In het pand is nu de Heineken Music Hall. gevestigd.

Madame Arthur Warmoesstraat 131 Amsterdam (1962-1966)

AaIcha Bergamin was de eigenares en trad er ook op.
AaIcha Bergamin: 'Madame Arthur heette de nachtclub die ik een tijdje heb gehad in de Warmoesstraat. Doordeweeks werd er gepeesd, in het weekend waren er shows. Ik trad op als Marlene Dietrich of zong You Don't Have To Say You Love Me van Dusty Springfield. De club moest na twee jaar dicht omdat het pand werd afgebroken.”

Madame Arthur Paardenstraat ? 1991-?
In 1991 werd een Madame geopend in de Paardenstraat in Amsterdam. Het cafe werd geen succes mede door de nabijheid van café's waar veel jongensprostitués kwamen (Festival / Cupido (Paardenstraat 13 en Copacabana, Paardenstraat 15).
In de Paardenstraat was nog tot 2015 een kroeg waar zich zogeheten business boys uit met name Oost-Europa ophielden.

Madame Arthur was ook de naam van een musical uit 1985 met extravagante travestie-acts van Jos Brink en Frank Sanders


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transgenderarchief