Grachtenparade Alkmaar 2018
foto links: de transgenderboot Foto: Louise Lowies

Zaterdag 26 mei was er weer de jaarlijkse Grachtenparade, het hoogtepunt van de Alkmaar Pride, die dit jaar voor de negende keer werd gehouden. Het thema van de Alkmaar Pride 2018 was Embrace: over jezelf accepteren en omarmen, maar ook door een ander geaccepteerd worden om wie je bent. Liefde tussen twee mensen gaat over meer dan hun seksualiteit en gender.
Het water rond en in de binnenstad was opnieuw gevuld met kleurige uitdossingen. Er vielen dit jaar iets minder politiek getinte boten te bewonderen en het prachtige weer zorgde wellicht voor iets minder toeschouwers. Vooral op de bootjes zelf werd Gay Pride volop gevierd.
De start was om 14.00 uur bij de Accijnstoren aan de Bierkade waar het startschot werd gegeven door COC-voorzitter Tanja Ineke.
De bootjesoptocht tufte via de Luttik Oudorp en de Voordam richting het Noordhollands kanaal. Vanaf daar ging de tocht over Geestersingel en de stad weer bij de Oudegracht. Het volgende checkpoint was de Turfmarkt en vanaf daar werd via Verdronkenoord voor de tweede keer het Waagplein aangedaan, deze keer om hier ook te eindigen. Op het Waagplein barstte daarna een groot feest los met DJ’s en diverse artiesten waaronder Karin Bloemen.
Stichting Transgenders Noord-Holland voer dit jaar voor de vierde keer mee in de transgenderboot met 21 vrolijk uitgedoste feestgangers. Hiermee behaalde de boot voor de tweede maar de eerste prijs in de categorie leukste boot.Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transgenderarchief