Vijfde Transpride 29 juli - 1 augustus 2018

De vijfde TransPride 2018 werd georganiseerd door TransAmsterdam

Een week lang een verrassend, gevarieerd programma met nationale- en internationale artiesten, verdiepende dialogen, workshops, dj’s en (open)podium met optredens/ zang/ dans/ spoken word op verschillende locaties in Amsterdam.

Het thema van de Amsterdam TransPride 2018 is Trans Heroes. Trans Heroes zijn transpersonen die zich inzetten voor de transgemeenschap, die anderen inspireren met hun verhalen. Rolmodellen. Zoals de moedige transpersonen die vluchten om zichzelf te mogen zijn. De strijd die transpersonen leveren, geeft ook kracht. Tijdens de TransPride laten we de kracht en veelzijdigheid van de transgemeenschap zien.

Zondag 29 juli 17:00 – 02:00Feestelijke opening met brass band, het hijsen van de transgender vlag. Nationale- en internationale sprekers. Zangeres Agnes Geneva zingt het TransPride Anthem en Dolly Bellefleur is onze gastvrouw. Met een gezellige borrel en dansen tot laat.

Maandag 30 juli 20:00 – 01:00Dialoog Transgender vluchtelingen een forum met transgender vluchtelingen en vluchtelingenorganisaties. Hoe is de opvang voor transgenders in een CISgender omgeving? Wat heb je nodig om je hier veilig te voelen? Met een welkomstfeest voor onze transvluchtelingen broeders en zusters.

Dinsdag 31 juli 20:00 – 01:00 Dialoog Transgender zelfdoding en preventie een forum met trans-ervaringsdeskundigen en hulpverleners. Met elkaar gaan we in gesprek over dit gevoelige thema. Wat heb je nodig? Wat kunnen wij als transgemeenschap zelf doen? Hoe kunnen we signalen opvangen, elkaar vasthouden, helpen en steunen?

Woensdag 1 augustus 2018 14:00 – 21:00 TransPride Walk – Pride Oost

Locatie
The Generator Mauritskade 57/ Oosterpark Amsterdam


Donderdag 2 augustus en vrijdag 3 augustus was er een  "Trans Art Culture Fair" tijdens de Shakespeare Club op de binnenplaats van het Amsterdam Museum

Er waren boekresentaties, o.a. van Alex Bakker (Transgender in Nederland), Eveline van de Putte (Nieuwe Namen), Bert Woudstra (Transgender een manier van leven), Mary van den Brink (Vlinder in Amsterdam), Ping Sterke (Mam, ik ben een meisje), Micha Meinderts (Aldus Sybren), Anne Marie Borsboom (Boi song of a wanderer) en Jasper Groen (Eric)


Verder werden er gedichten voorgedragen door Jeff van Reen, waren er panelgesprekken (o.a. met Black Queer activisten) vertelde Karel Baracs over het leven van Niek Engelsman en werd er live opgetreden door Vera den Adel en Agnes Geneva. Juf Annette gaf een workshop verhalen schrijven.

Erzsi Molnár en Pieter Dammen stonden klaar voor een fotoshoot "van de echte jij".

Transcreen toonde een selectie films over transgender en/of genderdiverse personen. Een mix van films vanuit de hele wereld.

Links: Alex Bakker en Eveline van de Putte

Jeff van Reen


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transgenderarchief